Cantus Choralis

scoresample_cantuschoralish_300x427Download scoresample (pdf)De koraalmuziek, zoals wij die vandaag de dag kennen, vindt haar oorsprong voor een groot deel in de koorzang van de Rooms Katholieke liturgie. De melodie (ook wel ‘cantus firmus’ genoemd) lag hierbij oorspronkelijk in een van de laagste stemmen en was daardoor niet altijd even gemakkelijk hoorbaar. Onder andere dankzij Luthers reformatie in de zestiende eeuw, verhuisde de melodie naar de bovenste stem, waardoor het meezingen in de kerk een stuk eenvoudiger werd.

In ‘Cantus choralis’ is de bovengenoemde verplaatsing van de melodie compositorisch verwerk: net als bijvoorbeeld in een ’thema met variaties’, is de hoofdmelodie gedurende vrijwel het gehele stuk ‘ergens’ aanwezig. Soms is het thema verstopt in de lagere stemmen, als een fundament, om even later weer prominent aanwezig te zijn als melodie in de hogere instrumenten.

Dit biedt het orkest de gelegenheid om de veelheid aan klankleuren en instrumentencombinaties die het ensemble rijk is, ten volle tot zijn recht te laten komen.

Totale speelduur circa 5 minuten.

CD opname

manninveen-front manninveen-back