Een kwestie van tijd

scoresample_eenkwestievantijd_300x425Download scoresample (pdf)


 

Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van het Gilde Bunnik werden mevr. Lambertha Souman (tekstdichter) en dhr. Vincent van den Bijlaard (componist) verzocht gezamenlijk een lied te schrijven geënt op de ideeën van het Gilde Bunnik. Het is een lied voor bariton geworden, met pianobegeleiding, waarin het begrip ’tijd’ in relatie tot het mensenleven centraal is komen te staan.

In de opbouw van de tekst zijn chronologisch drie gedeelten te onderscheiden, die ieder een fase van het mensenleven behandelen en elk gedeelte betaat uit twee coupletten en een refrein.

Het eerste deel heeft betrekking op de jeugd, het tweede op het deel van het leven waarin carrière wordt gemaakt en het derde deel op de periode waar het Gilde zo nauw bij betrokken is: de pensioengerechtigde leeftijd.

De tekst van met name de coupletten is intellectueel, complex en gecomprimeerd; de tekstdichter ziet kans om de luisteraar zeer veel te zeggen met weinig woorden. De begeleiding is om die reden vooral in de coupletten een ondergeschikte rol toebedacht, om de luisteraar de gelegenheid te geven zich volledig op de inhoud van de tekst te richten.

Het ritme in de pianobegeleiding is bij de coupletten complementair van aard: een regelmatig doorlopende beweging, gecombineerd met sprongen in het laagste register (als het gebeier van klokken) symboliseren het constant doortikken van de tijd.

Met een herhaling van een gedeelte uit het laatste refrein (de fase in de tekst waar wordt ingegaan op de tijd na de pensionering) wordt dit lied besloten, als een onderschrijving van het nuttige werk van het Gilde Bunnik.

Totale speelduur circa 5 minuten.