Dirigent | Docent | Componist

Introduction, Theme and Variations Op.128 for Clarinet

Download scoresample (pdf)scoresample_themavaria_kalliwoda_300x426Johann Wenzeslaus Kalliwoda, arr. V. van den Bijlaard

‘Introductie, Thema en Variaties’ werd in het jaar 1844 geschreven door de Tsjechische componist Johann Wenzeslaus Kalliwoda (1801-1866). Hij voltooide dit soloconcert in München en droeg het -volgens goed gebruik- op aan een virtuoze tijdgenoot. Dit was een goede vriend van hem, Carl Bärmann, zoon van de beroemde klarinettist Heinrich Bärmann.

Zoals bij veel Duitse composities uit het begin van de negentiende eeuw het geval is, bevat dit solowerk onmiskenbaar invloeden van de twee belangrijkste stromingen uit die tijd.

Het betreft hier om te beginnen de kenmerken van de Duitse (vroeg)romantiek. Dit is met name hoorbaar in de inleiding, waar lange dromerige melodielijnen en grillige karakterwisselingen sfeerbepalend zijn.

In het thema en de daarop volgende variaties echter, speelt vooral de Italiaanse virtuositeit een belangrijke rol. Hier lijkt het wel, alsof de componist de luisteraar wil meenemen tot aan de grenzen van wat technisch haalbaar is op de klarinet. Dit alles uiteraard met één vaststaand thema als uitgangspunt.

Hierna komt het oorspronkelijke thema nog eenmaal in zijn oorspronkelijke gedaante aan bod, waarna de compositie met een virtuoze slotpassage beëindigd wordt.

 

Totale speelduur circa 12 minuten.

 

CD opname

manninveen-front manninveen-back