Dirigent | Docent | Componist

Russian Folksongs Op.58

scoresample_russianfolksongs_ljadov_300x427Download scoresample (pdf)Anatoli Ljadov, arr. V. van den Bijlaard

De Russische componist Anatoli Konstantinovitsj Ljadov, werd op 11 mei 1855 in St. Petersburg geboren. Opgroeiend in een muzikaal gezin, ontving hij zijn eerste muzieklessen van zijn vader, zoals dat gebruikelijk was in deze familie die al generaties lang uit musici bestond. Anatoli werd uiteindelijk de meest beroemde van hen en is gestorven op 28 augustus 1914.

Op het conservatorium van zijn geboortestad volgde hij ondermeer met groot succes compositielessen bij Nicolai Rimski-Korsakov en het duurde dan ook niet lang, voor hij zelf ook tot docent benoemd werd aan dit conservatorium. Een van de leerlingen die hij daar heeft opgeleid was Sergej Prokoffiev.

Van het Keizerlijk Geografisch Genootschap kreeg hij de opdracht een studie te maken naar de Russische volksmuziek. Kenmerkend voor deze muziek zijn ondermeer de grillige ritmische patronen, en de onregelmatige zinsbouw die -zoals vaak bij verhalende liederen- vol zit met herhalingen. Deze invloeden zijn ook sterk aanwezig in Ljadovs composities, getuige ondermeer zijn symfonische gedichten ‘Kikimora’ en ‘Baba Yaga’, en zijn ‘8 Russische Volksliederen’.

‘Russian Folksongs’ bevat zeven van deze volksliederen. Het achtste lied is een hymne, die oorspronkelijk -als inleiding- aan deze zeven liederen vooraf ging.

Totale speelduur circa 11 minuten.

CD opname

manninveen-front manninveen-back