Winter Symphony

Winter-Symphony-pdfDownload score sample (pdf)Winter Symphony’ (13’30”) bestaat uit vier delen, alle grotendeels gebaseerd op dezelfde thematiek, maar desondanks onderling sterk verschillend van karakter.

Het eerste deel -‘INTRADA’- (1’05”) bevat alle kenmerken van een traditioneel openingswerk. Het is kort en bondig, met energieke fanfaremotieven in het koper: Koning Winter doet zijn intrede!

Het tweede deel -‘SNOWY HIGHLANDS’- (3″20″) is zowel qua vorm als stijl zonder meer klassiek te noemen, met twee contrasterende thema’s en een ietwat ‘raadselachtige’ inleiding, die doet denken aan de ondefiniëerbare geluiden (lawines?) die je soms ook in de bergen kunt horen.

‘GLÜHWEIN (U.S.W.)’ (3’20”) kan gezien worden als een knipoog naar de Oostenrijkse gebruiksmuziek. Het vormt een verklanking van wat ook wel de “Après-Ski” genoemd wordt: een uitbundig feest, waarbij de drank rijkelijk vloeit, met alle gevolgen van dien….

Het laatste deel -‘FUNNY STUFF FROM ABOVE’- (5’55”) is gedeeltelijk op een minder gebruikelijke wijze genoteerd: maatsoort en ritme ontbreken soms, en van de muzikanten wordt dan verwacht dat zij in hun eigen tempo de genoteerde toonreeksen ten gehore brengen. Hierdoor ontstaat een levendig klankveld dat bij elke uitvoering weer anders zal zijn.

De slotclimax bestaat uit een korte contrapuntische combinatie van de belangrijkste thema’s uit deze Wintersymfonie.

Totale speelduur circa 13 minuten.